Friday, August 31, 2007

Kan du lära dig vid din arbetsplats?

Många kurser och HR-avdelningar förväntar sig att de anställda ska lära sig där de sitter, bland telefoner, medarbetare och all e-mail. Men man kan fråga sig vilken typ av kurser som passar in bäst var någonstans: Vad kan man lära sig vid sin egen dator, och vad kräver andra lärmiljöer för att uppnå kundens pedagogiska mål?

Vad folk egentligen vill få ut av ett intranät

Många företag sitter på intranät som antingen är för gamla och oflexibla, eller nya intranät som efter många timmars slit fortfarande är tomma på användare. "Build it, and they will come" stämmer således inte heller här. Kanske kan man vinna på att först lyssna på vad användare faktiskt vill ha ut av ett intranät.

Personliga lärmiljöer

Räck upp en hand alla som använder ett LMS för att hantera sitt personliga lärande. Nej, utanför de formella LMSen finns vad som kallas personliga lärmiljöer (länk till långt och intressant paper). Visst, det är inte så att LMSen håller på att utrotas och ersättas av enbart användarstyrda miljöer. Men det är svårt, och troligen dumt, att blunda för trenden att användarna vill ha mer att säga till om.