Thursday, August 16, 2007

Trender inom e-learning just nu

Vilka trender råder just nu inom e-learning? Ja, en del av svaret finns hos Tony Karrer.

100 bästa verktygen för lärande

Efter en undersökning i England bland professionella inom lärandeindustrin, publicerades de 100 mest populära vertygen dessa personer använde för att fortsätta utvecklas i sina yrkesliv. Varför inte hitta din favorit?

E-learning 2.0

Det pratas en del om e-learning 2.0. Även om hela beteckningen känns förlegad (liknelsen vid utgivning av programvaror), så är idéerna absolut livskraftiga. Se t.ex. en introducerande film, en startpunkt för den vetgirige, de bästa verktygen att använda, samt vad det innebär i grunden.

Se även hur HR-avdelningar förbereder sig.

$1000 till den som bevisar att lärstilar finns och fungerar

Det kan kännas tryggt att prata om att e-learning tillfredsställer olika lärstilar. Det finns samtidigt en utmaning som ger $1000 till den som bevisar att detta funkar i relation till e-learning och det blir avfärdat av professorer. Tänkvärt.

Learning objects - var finns debatten?

Det pratas en del om learning objects i relation till e-learning. Dvs. att skapa återanvändbara element i kurser, som sedan kan användas där de bäst passar in.

Vissa hävdar att detta är ett alltför atomistiskt sätt att se på mänskligt lärande. Andra att det är det bästa som hänt sedan skivat bröd. Var ligger sanningen?

Lär vi oss verkligen exakt 10% av att läsa?

Det är lätt att svänga sig med data när man pratar om e-learning. Frågan är bara vad de är baserade på. Alla vet vi väl att man lär sig 10% av att läsa 20 % av att se, 30 % av att höra, och ända upp till 80 % av att göra? Eller? Titta närmare på "People remember 10%, 20%...Oh Really?"

För levande exempel av hur data som dessa används, se t.ex. HRDQ.